PROFETIS CONSULTING
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
  • BUSINESS COACHING
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ -ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
  • BLOG -ΑΡΘΡΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Blog -άρθρα

4 ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

28/2/2021

0 Comments

 
Picture
Πολύ συχνά ως επαγγελματίας μπορεί να διερωτάστε πως θα αυξήσετε τη δουλειά σας, την πελατεία σας και κατ’ επέκταση το εισόδημά σας, αλλά και την ικανοποίηση που παίρνετε από το επάγγελμά σας! Ακόμη, μπορεί να κατηγορείτε την οικονομική κρίση, τις συνθήκες της Αγοράς, να πιστεύετε ότι είστε λιγότεροι τυχεροί, λιγότερο ευνοημένοι για κάποιο λόγο ή ότι απλά θέλει το χρόνο του μέχρι να έρθει η επιτυχία…

Βεβαίως όλα τα παραπάνω ισχύουν σε κάποιο βαθμό, αλλά όμως δεν είναι η «καρδιά» του ζητήματος της επαγγελματικής επιτυχίας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, αφορούν σε δεδομένα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή να επηρεάσουμε (π.χ. δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Οικονομία της χώρας ή τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων)· από την άλλη μεριά, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αφορούν σε αυτό που κάνετε εσείς και που μπορείτε να βελτιώσετε επιφέροντας σημαντικές και θετικές επιπτώσεις στη δουλειά σας!

Ας δούμε λοιπόν μαζί τα σημαντικότερα σημεία –κλειδιά για την επιτυχία του επαγγέλματός σας, τα συνηθέστερα λάθη και πως να τα αντιμετωπίσετε:
​
​1. Η πεποίθηση ότι ο πελάτης θα έρθει σε σας επειδή είστε καλός-ή! Είναι λογικό να υποθέτουμε ότι τα προσόντα που διαθέτουμε (γνώσεις, εμπειρία στη δουλειά, μεράκι κλπ.) είναι σημαντικά, πλην όμως δεν αρκούν για να δημιουργήσουν επαρκή ροή πελατείας. Μ’ άλλα λόγια, οι πελάτες δεν θα έρθουν να σας χτυπήσουν την πόρτα, απλά επειδή είστε καλοί… Θα πρέπει να πάρετε την απόφαση να ενεργοποιηθείτε σ’ ό,τι αφορά στην προβολή της δουλειάς σας με ένα «σετ» εργαλείων που προσφέρει το σύγχρονο marketing (αθρογραφία –blogging, επαγγελματικό site, social media, events, ομιλίες, videos, παρουσιάσεις, προσωπικές επαφές, δικτύωση με άλλους επαγγελματίες, διαφήμιση στο internet κ.ο.κ.). Η επιλογή των ενεργειών που θα κάνετε, πρέπει να συνάδει με το είδος της δουλειάς σας, την προσωπικότητά σας και βεβαίως την δεοντολογία του επαγγέλματός σας (π.χ. δεν μπορεί ένας γιατρός να διαφημίζεται με φυλλάδια στα φανάρια… !).

2. Παραμέληση ή υποτίμηση του ρόλου του marketing. Πολλές φορές,  ο επαγγελματίας έχει μια «αντίσταση» ως προς την εφαρμογή των αρχών, μεθόδων και τακτικών του marketing (όπως οι ενέργειες που περιγράψαμε παραπάνω) λόγω μιας, «ιδεολογικής» θα λέγαμε προκατάληψης. Το marketing ως έννοια μπορεί να κουβαλάει μια αρνητική φόρτιση, καθώς συχνά εκλαμβάνεται ως αγωνιώδης, πιεστική και ενδεχομένως «λαϊκίστικη» προσπάθεια άγρας πελατών. Ισχύει αυτή η αντίληψη; Σε καμία περίπτωση! Στην πραγματικότητα, το marketing αποτελεί επιστήμη που μελετάει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε ό,τι αφορά στις ανάγκες των πελατών, τις καταναλωτικές συνήθειες, τον τρόπο αγορών, την αποτελεσματικότητα των διαφόρων μεθόδων επικοινωνίας κ.α. Ή μ’ άλλα λόγια, το marketing είναι το μέσο για να αποκτήσετε «σύνδεση» και «επαφή» με το κοινό σας, να καταλάβετε τι θέλουν οι άνθρωποι και έτσι να μπορέσετε να τους βοηθήσετε περισσότερο και πιο ουσιαστικά. Χρησιμοποιήστε το λοιπόν, για να μπορέσετε να βοηθήσετε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται με το επάγγελμά σας!

3. Έλλειψη εστίασης. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά σε όσους βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους καριέρας. Η επαγγελματική ταυτότητα «οικονομικός σύμβουλος», «ψυχολόγος», «οδοντίατρος», «αισθητικός», «γυμναστής», «ιδιοκτήτης καταστήματος λιανικής» δεν λέει από μόνη της κάτι, αν δεν συνοδεύεται από μια ακριβή περιγραφή των συγκεκριμένων προϊόντων / υπηρεσιών που προσφέρετε και των προβλημάτων που λύνετε. Ο πελάτης αγοράζει από εσάς είτε για να (α) αποφύγει κάτι που τον ενοχλεί (να «μειώσει τον πόνο»), είτε για να (β) αυξήσει την ευχαρίστηση στη ζωή του (pain and pleasure principle). Βρείτε λοιπόν, πως με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας συνεισφέρετε σε αυτήν την κατεύθυνση και επικοινωνήστε το! Ακόμη, εξειδικευτείτε: αν είστε «όλα για όλους», τελικά δεν θα είστε «τίποτα για κανέναν» όπως λένε. Εστιάστε σε 1-2 προβλήματα που λύνετε με τη δουλειά σας, σε κάτι που κάνετε εσείς πολύ καλά και δεν μπορούν να το κάνουν οι άλλοι και δώστε έμφαση σ’ αυτό!


4. Ναρκισσισμός ή ταπεινότητα. Στην πρώτη περίπτωση (ναρκισσισμός) ο επαγγελματίας αυτοπεριγράφεται ως λίγο–πολύ γκουρού στο είδος του! Το βιογραφικό του είναι εκτενές και λεπτομερές και γεμάτο από προσωπικά επιτεύγματα, φωτογραφίες, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικά σώου, ραδιοφωνικές εκπομπές κλπ. Συνήθως πρόκειται για αξιόλογο, ικανό και φιλόδοξο άτομο, με ορατές όμως ιδέες μεγαλείου, οι οποίες εν τέλει απωθούν τον άνθρωπο με το πρόβλημα (πελάτη)· ο πελάτης λέει από μέσα του «-με μένα θα ασχοληθεί τώρα αυτός-ή;» ή ακόμη χειρότερα «-αυτός-ή έχει τόσο μεγάλο εγώ, που δεν θα ενδιαφερθεί για μένα…». Κι έτσι ο ναρκισσιστής χάνει πελάτες (ή έλκει εξίσου ναρκισσιστικές προσωπικότητες με τις οποίες τελικά έρχεται σε σύγκρουση…). Στην απέναντι όχθη, βρίσκεται ο ταπεινός επαγγελματίας: μειλίχιος, προσηνής, απλός, λέει λίγα λόγια για τον εαυτό του, είναι καλύτερος από ό,τι δείχνει και ξέρει περισσότερα από ό,τι φαίνεται· διστάζει να ζητάει χρήματα, αποτρέπει τους πελάτες του από το να αγοράζουν πολύ για να τους γλιτώσει δαπάνες (!), έχει υψηλή ενσυναίσθηση, δίνεται ολόψυχα, κουράζεται υπερβολικά και … παθαίνει burn-out (πριν προλάβει να πτωχεύσει!). Αν βρίσκεστε κοντά σ’ αυτά τα δύο άκρα, συνειδητοποιήστε το και μετακινηθείτε προς τη μέση της κλίμακας· είναι καλό να προβάλετε τον εαυτό σας με μέτρο και επίσης είναι καλό να φροντίζετε τους άλλους πάλι με μέτρο. Και το ένα και το άλλο άκρο, οδηγούν σε επαγγελματική αποτυχία (ή τουλάχιστον σε μη αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού σας).

0 Comments



Leave a Reply.

    Author

    Γ. Προφέτης, PhD

    Archives

    April 2021
    March 2021
    February 2021

    Categories

    All

    RSS Feed

Picture
Αρχική
Σχετικά με εμάς
Business Coaching
Εκπαιδεύσεις -Σεμινάρια
Blog -άρθρα
Επικοινωνία
Όροι Χρήσης
Πολιτική Απορρήτου
© Profetis Consulting & Coaching, 2021
Photo used under Creative Commons from DaveBinM
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
  • BUSINESS COACHING
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ -ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
  • BLOG -ΑΡΘΡΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ